ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA

by ARCSTREET.COM November 22 2017, 08:16 ARCHITECTURE - HOUSES ARCHITECTURE

ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA

 

Atelier Général proposes an aerial refuge, a residence merged with the mountain and immersed in a maple forest. Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other. The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence. Entering the site from below, we see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. Its dark truncated shape echoes the rocky projections that inhabit the site. The living areas, located upstairs, offer the occupant an intimate relationship to the site, a level access to a wild and untouched nature via a large terrace profiled to the topography. At the other extremity, the house rises above the void, allowing an atmospheric point of view towards the treetops.


 
A utility space sheltered by the projection of the upper floor gives access to the residence. From there, a wooden staircase leads to the main floor, where the spaces flow freely under a flat, floating roof, showing a laminated wood structure. An inner course circulates from room to room, following the outer walls. The walls open at the end of each axis to offer a view of the surrounding trees, creating the feeling of being both protected under the wooden roof and immersed in the forest.


 
The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens completely onto the ascending slope and dialogues with the boulder located nearby, integrated into the terrace. In continuity with the master bedroom, the ambulatory circuit continues along the periphery of the space occupied by the bathroom, at the heart of which a bath-shower block faces a huge window, placing the user in intimacy with the forest. Nested between this space and the living room, the triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, a refuge both anchored and aerial.

 

(FR) Atelier Général propose un refuge aérien, une résidence ancrée à flanc de montagne au creux d'une érablière. Construite sur un versant du Mont Shefford, la résidence fait le pont entre une vue aérienne d’un côté et de l’autre, une topographie ascendante, accidentée, peuplée de roc et d’érables.
 
L’idée de départ pour ce projet était de s’ancrer à la montagne, de s’imbriquer au relief à fort dénivelé jusqu’à ce qu’il fasse corps avec la résidence. Ainsi, depuis l’accès au site en contrebas, on aperçoit un volume noir qui semble émerger du versant et se détacher de la végétation environnante. Sa forme sombre et tronquée fait écho aux saillies rocheuses qui habitent le lieu. Les espaces de vie, situés à l’étage, offrent à l’occupant un rapport intime au site, un accès de plain-pied vers une nature sauvage et inaltérée via une grande terrasse profilée à même la topographie. Vers l’avant, la maison s’élance au-dessus du vide et permet un point de vue atmosphérique vers la cime des arbres. Un espace utilitaire abrité par la projection de l’étage supérieur donne accès à la résidence. Dès lors, un escalier serti de bois nous mène à l’étage principal, où les espaces s’articulent librement sous un toit plat, flottant, exhibant une structure en bois lamellé-collé. Un parcours intérieur traverse chacune des pièces en longeant les murs extérieurs. Les parois, qui s’ouvrent à l’extrémité de chaque axe, offrent une vue sur l’érablière, amenant la sensation d’être à la fois protégé sous la toiture de bois et en immersion dans la nature environnante.
 
La cuisine, habillée de pin noueux, est enchâssée dans deux blocs blancs parallèles qui forment un lien indirect avec la salle à manger attenante. Celle-ci s’ouvre complètement sur la pente ascendante et dialogue avec le rocher situé tout près, intégré à la terrasse. En continuité à la chambre des maîtres, le circuit déambulatoire se poursuit en périphérie de l’espace occupé par la salle de bain, au cœur duquel un bloc bain-douche fait face à une énorme baie vitrée, plongeant l’utilisateur en intimité avec la forêt. Imbriquée entre cet espace et le séjour, la pièce-moustiquaire de forme triangulaire s’ouvre sur un couvert feuillu, nid perché au creux du paysage. À l’image de l’ensemble, un refuge à la fois ancré et aérien.

 

ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA


Architect: Atelier Général / www.ateliergeneral.ca
Team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque
Location: Shefford (Quebec)
Floor Area: 2300 sq.ft.
Completion: 2017
 
Structural engineer: Latéral
General Contractor: Constructions Boivin
Cabinetmaker: Ébénisterie Gaston Chouinard
Photography: Adrien Williams
 
Products
Windows: Shalwin
Ceramic: Olympia Tile
Plumbing Accessories: Montréal-Les-Bains
Custom Lighting: Luminaire Authentik


 

ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA
ATELIER GENERAL ARCHITECTURE PROPOSES A REFUGE 'THE ROCK' IMMERSED IN A MAPLE FOREST IN CANADA

 

 

> More incredible private houses to discover on our specific section > ARCHITECTURE-HOUSES 

 

To be informed of the latest articles, subscribe:

Go to top