MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS

by ARCSTREET.COM November 27 2017, 12:07 ARCHITECTURE - STORES & RETAIL ARCHITECTURE

MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS

 

 

Architecture Promontorio Architects

Photography Tiago Casanova 

-

Location  Matosinhos (Greater Oporto), Portugal
Developer  Santander Bank
 (Novimovest)
Programme  Retail park

Gross Floor Area  50.800 sq.m
Gross Leasing Area  33,000 sq.m
Parking 880 cars
Construction Cost  EUR 20M
Project Status 2010 (competition, 1st-prize) – 2017 (concluded)

 

 

'Adjacent to Oporto, Matosinhos is a township intimately associated with the Port of Leixões and all its logistics, of which the berths, the stowage areas and the container parks are an integral part. The site is a complex overlap of historical layers which, not far, includes such disparate facilities as a petrochemical campus, Porto’s industrial fair or the famous Quinta da Conceição, —the remnants of a 15th-century convent which Fernando Távora together with his young disciple Alvaro Siza converted into an urban park in the early 1960s.


In recent decades, taking advantage of the accessibility and road infrastructure, some of these industrial activities have been replaced by large-scale retail projects including a plethora of big-box retailers. In this disruptive context, the relentless authenticity of the containers, the erratic and colourful juxtaposition of those pilled-up boxes with bright freight logos, was the starting premise for the design of this retail park.


The latter, in terms of programme is basically a large and cost effective warehouse with an appealing frontage and abundance of parking. From this vantage point, the recycling of used containers to create the facade walls, brought from a nearby container park, proved effective both in terms of availability, transportation and fast-track assemblage, with the cubic capacity of the façade space being used for storage and technical areas. The reused ship containers were chosen from a lot which is usually designated as “one-trip”, as opposed to the “used” ones, which have had multiple trips, many of which are severely damaged. The chosen units were restored and painted on the container park and shipped by truck to the site, piled up, assembled and welded. The chosen colour, a deep anthracite pigment, gives unity to the ensemble as well as emphasizing an abstract and sculptural dimension to what could otherwise be mistaken as just another container park.


The ensemble forms a U-shaped square with outdoor parking at the centre connecting the various retailers by a steel arcade with the loading docks and employee facilities located on the back, in addition to one level of basement parking. When fully occupied, the ensemble will have between 10 and 12 tenants most of which operate in the so-called hard-discount market for consumer goods, such as home appliances, furniture and electronics, in addition to a midsize supermarket.'

 

Promontorio Architecture > www.promontorio.net

 

 

> More incredible store and retail projects to discover on STORES & RETAIL 

 

 

 

MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS
MATOSINHOS RETAIL PARK NEAR OPORTO BY PROMONTORIO ARCHITECTS

 

 

> More incredible store and retail projects to discover on STORES & RETAIL 

 

 

To be informed of the latest articles, subscribe:

Go to top