THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE

by Arc Street Journal January 10 2018, 08:40 ARCHITECTURE - HOUSES ARCHITECTURE

THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE

 

Located in the beautiful region of the Eastern Townships near the US border in Quebec, the Slender House Residence unfolds in a long linear volume. Nestled on the steep shores of Lake Memphremagog it opens-up onto a peaceful secluded bay. 


 
A Blade on the Rock
This 4500-square-foot residence is solidly anchored in the rock thanks to its numerous stone retaining walls and paved terraces. Massive dry stacked, locally supplied granite volumes serve as bases on which rests an impressive 111 feet long roof with bladelike sharp edges. From the street, the roof literally becomes a fifth facade. Precisely detailed to fit seamlessly within the black wooden exterior walls, a large garage door sits between the massive stone volumes. The discreet and fascinating approach gives us the impression of sinking into the ground between a hanging garden and the house. As one makes his way along these dark and massive facades towards the main access courtyard, a huge glass bay window marks the entrance from which a view of the lake is immediately revealed. The austere and rough appearance of the exterior stands in contrast with the very large, bright and airy interiors of the house.

 

Vast and bright
Large bay-windows, skylights and immaculate white walls literally flood the space with light and offer breathtaking views of the lake. At times reaching 25 feet high, ceilings stretch to augment the amplitude of these living spaces. All the rooms of the Slender house are positioned to form one single linear row. In addition to the master’s suite, two high-end suites with full bathrooms and small adjoining lounge, a sauna and a training room compose the program of this luxurious house. A service corridor that connects the main entrance to the ground-floor entrance doubles as the entrance to the garage and gives access to a small washroom, laundry room and pantry that connects to the kitchen through a secret door. The kitchen and the built-in furniture of the fireplace that conceals the television were designed down to the smallest detail to mask all the technical aspects. The whiteness of the kitchen is revealed as an extension of the walls and ceilings while the island is born from the extension of the floors that are covered in large blades of white oak.


 
A feeling of lightness
Worthy of the big hotels, the minutia of the details, the richness of the materials and the control of the lines exude this soothing feeling of lightness. Using the same material as the residence, a boathouse on the lake also offers an extra kitchenette and a magnificent roof terrace to enjoy the sunsets. Setting the residence on such a steep ground necessitated the construction of numerous retaining walls offering a great opportunity to develop hanging gardens. Illuminated in the evening, this cascade of vegetation is fully appreciated from the inside and enchants the place. The Slender house comes as a contemporary reinterpretation of the Bungalow of the 1960s slicing tradition with elegance.

 

 

FR / Située dans la magnifique région québécoise de l’Estrie aux abords de la frontière américaine, la résidence l’Effilée se déploie en un long volume élancé. Blottie sur les rivages abrupts du lac Memphrémagog, elle s’ouvre sur une paisible baie. Cette résidence de 4500 pieds carrés s’ancre solidement dans le roc grâce à ses nombreux murs de soutènement en pierre et à ses terrasses en dallage. Des volumes massifs en granit de la région, dont l’appareillage est sans mortier, servent de socles sur lesquels s’élance une impressionnante toiture de 111 pieds de long aux extrémités acérées comme une lame. Vue de la rue, cet élément devient littéralement  une cinquième façade. L’approche, discrète et fascinante, nous donne l’impression de nous enfoncer dans le sol entre un jardin suspendu et la maison. Entre les volumes de pierre, des murs extérieurs en bois noir dissimulent, grâce à une finition très précise, une grande porte de garage. Ces façades sombres et massives au niveau de l’accès contrastent avec l’immense baie vitrée de l’entrée à partir de laquelle une vue sur le lac se dévoile aussitôt. L’aspect austère et rude de l’extérieur ne présage aucunement des intérieurs très vastes, lumineux et aériens.

De grandes baies vitrées, puits de lumière et parois d’un blanc immaculé viennent inonder de lumière les lieux qui nous offrent cette fois la totalité des vues sur le lac. Atteignant par moment les 25 pieds de haut, les plafonds s’étirent pour gonfler l’amplitude de ces espaces de vie. Les pièces se découvrent en enfilade et offrent, en plus des appartements des maîtres, deux luxueuses suites avec salles de bain complètes et petit salon attenant, un sauna et une salle d’entrainement. Un corridor de service qui relie l’entrée principale à l’entrée du rez-de-jardin vient également connecter l’entrée du garage, une petite salle d’eau, une salle de lavage et un garde-manger qui donne accès directement à la cuisine par une porte secrète.
La cuisine ainsi que le mobilier intégré du foyer qui dissimule la télévision furent conçus jusque dans les moindres détails afin de masquer la totalité des aspects techniques. La blancheur de la cuisine se dévoile ainsi comme le prolongement des plafonds et des murs alors que l’îlot naît quant à lui du prolongement des planchers recouverts de larges lames de chêne blanchit.

Dignes des grands hôtels, la minutie des détails, la richesse des matériaux et le contrôle des lignes dégagent cet apaisant sentiment de légèreté. Reprenant la même matière que la résidence, un abri à bateau sur le lac offre également une cuisinette d’appoint et une magnifique terrasse sur son toit pour apprécier les couchers de soleil. L’implantation de la résidence sur un terrain si abrupte a nécessité la construction de nombreux murs de soutènement qui offrirent une belle opportunité de développer des jardins suspendus. Illuminée le soir, cette cascade de végétation s’apprécie pleinement de l’intérieur et vient enchanter les lieux. Réinterprétation contemporaine du Bungalow, l’Effilée vient trancher la tradition avec élégance.

 


 

THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE

 

Data Sheet


Project: The Slender House
Location: Ogden, Memphremagog Lake, Quebec
Client: N/A
Architects/designers: MU Architecture
Team: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Magda Telenga, Rosalie Trépanier-Blais, Steeve Galté, Camille Mollaret, Pierre- Paul Guillemette
Structural engineer:  GenieX
Contractor: Denis Legault Construction
Project Completion: July 2017
Photo credits:  (c) Stéphane Groleau
Area: 4500 sq.ft. 

 

THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE
THE SLENDER HOUSE IN OGDEN MEMPHREMAGOG LAKE QUEBEC BY MU ARCHITECTURE

 

Photography (c) Stéphane Groleau

To be informed of the latest articles, subscribe:

Go to top