PARRISH ART MUSEUM by HERZOG & De MEURON in WATER MILL - NEW YORK - Arc Street Journal

PARRISH ART MUSEUM by HERZOG & De MEURON in WATER MILL - NEW YORK

by ARCSTREET.COM November 16 2012, 19:01 ARCHITECTURE - CULTURAL & EDUCATION ARCHITECTURE

01-Parrish-Art-Museum-by-Herzog---de-Meuron--New-York.jpg

02-Parrish-Art-Museum-by-Herzog---de-Meuron--New-York.jpg

PARRISH ART MUSEUM by Herzog & de Meuron Architects
Water Mill, New York, USA
Project 2009-2010, Realization 2010-2012,Photo by Matthu Placek

THE BUILDING

Stretching 187m long with a width of 29m, the new facility is located on the East End of Long Island and close to the original Parrish Art Museum building in Southampton. The museum's collection, which includes some of the best known works in Long Island's East End artistic legacy, will be shown in conditions modeled upon local artist studios in order to emphasize the specific relationship of the artworks to the surrounding landscape, light and views.

03-Parrish-Art-Museum-by-Herzog---de-Meuron--New-York.jpg

CONCEPT / THE PROJECT

The starting point for the new Parrish Art Museum is the artist’s studio in the East End of Long Island. We set the basic parameters for a single gallery space by distilling the studio’s proportions and adopting its simple house section with north-facing skylights. Two of these model galleries form wings around a central circulation spine that is then bracketed by two porches to form the basis of a straightforward building extrusion.

The floor plan of this extrusion is a direct translation of the ideal functional layout. A cluster of ten galleries defines the heart of the museum. The size and proportion of these galleries can be easily adapted by re-arranging partition walls within the given structural grid. To the east of the gallery core are located the back of house functions of administration, storage, workshops and loading dock. To the west of the galleries are housed the public program areas of the lobby, shop, and café with a flexible multi-purpose and educational space at the far western end.

An ordered sequence of post, beam and truss defines the unifying backbone of the building. Its materialisation is a direct expression of readily accessible building materials and local construction methods. The exterior walls of in situ concrete act as long bookends to the overall building form, while the grand scale of these elemental walls is tempered with a continuous bench formed at its base for sitting and viewing the surrounding landscape. Large overhangs running the full length of the building provide shelter for outdoor porches and terraces.

The placement of the building is a direct result of the skylights facing towards the north. This east-west orientation, and its incidental diagonal relationship within the site, generates dramatically changing perspective views of the building and further emphasises the building’s extreme yet simple proportions. It lays in an extensive meadow of indigenous grasses that refers to the natural landscape of Long Island.
© Herzog & de Meuron, 2010

06 Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron, New York

05-Parrish-Art-Museum-by-Herzog---de-Meuron--New-York.jpg

http://www.herzogdemeuron.com

 http://parrishart.org

08 Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron, New York

09 Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron, New York

photography : http://www.matthuplacek.com/

Go to top