SPERONE WESTWATER GALLERY in NEW YORK by FOSTER&PARTNERS ARCHITECTS - Arc Street Journal / En mode art fashion design style music architecture news

SPERONE WESTWATER GALLERY in NEW YORK by FOSTER&PARTNERS ARCHITECTS

by ARCSTREET.COM July 22 2012, 16:44 ARCHITECTURE - CULTURAL & EDUCATION ARCHITECTURE

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-2.jpg

Sperone Westwater Gallery

Design by Foster&Partners Architects

New York -2008/2010

http://www.fosterandpartners.com

 

Co-architects: Adamson Associates

Client: Sperone Westwater
Consultants: Buro Happold , Sciame, Buro Happold , Buro Happold, Edgett Williams, JAM Consultants Inc.


Nearly 35 years after its conception, Sperone Westwater continues to exhibit the work of prominent artists of diverse nationality and age, who work in various media. The concept for the Gallery is both a response to the dynamic urban character of New York’s Bowery and a desire to rethink the way in which the public engages with art in the setting of a gallery. The nine-storey building is part of a bold initiative to reinvigorate the neighborhood and the design will pioneer an innovative approach to vertical movement within a gallery building.

The centerpiece of the concept is a 12 x 20-foot moving room that connects the five floors where works of art will be displayed. The room allows visitors to move gradually between levels and will be a prominent feature along the Bowery, visible from the street, its gentle pace contrasting with the fast-moving traffic. At any given floor, the exhibition space can be extended by parking the moving room as required, by the use of an additional elevator and stairs which provide alternative access.

The design incorporates a mezzanine floor and double-height display area at street level, a sculpture terrace towards the park and a private viewing gallery at the top of the public floors. A setback marks the location of the offices. Works of art will be stored primarily in the basement, while a library – that also functions as an events space – is located at the top of the building below the mechanical floor. The CNC milled glass facade that houses the moving room act as a buffer zone, protecting the building from extreme temperatures and acoustically insulating the galleries.

© foster+partners

 

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-4.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-3.jpg

SperoneWestwater_StreetView.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-5.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-6.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-7.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-8.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-9.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-10.jpg

Sperone-Westwater-Gallery-Design-by-Foster-Partner-copie-1.jpg


Go to top