CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS

by Arc Street Journal May 25 2021, 10:13 ARCHITECTURE - HOUSES ARCHITECTURE CARVALHOARAUJO

CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS

 

project: Casa na Caniçada / House in Caniçada

location: Caniçada, Vieira do Minho, Portugal. 

architect: Carvalho Araujo Architecture and Design studio +  www.carvalhoaraujo.com

typology: private house, shelter, house in the mountain, concrete house

 

 

 

 

Casa na Caniçada is located in a densely wooded area next to the Caniçada reservoir, in Vieira do Minho (Portugal).

The volumetry of the existing building was the starting point for the definition of a new volume that consists of three floors and where a traditional single-family housing program is distributed. The most intimate program is located on the highest floor, while the social program is spread over the remaining two. On the lower floor, the house “opens up” to the site, as an invitation to enjoy the surrounding nature. But it is on the middle floor that the house takes on greater expression through two large openings in opposite facades - one ensures the entrance to the house and the other “frames” the landscape facing the reservoir. Together, they ensure a greater sense of continuity between the exterior and the interior and the visual permeability between the arrival path - through the densely wooded hillside - and the Caniçada reservoir.

In the outer space, the intervention was minimized in order to preserve the density of the vegetation, ensuring the feeling of protection provided by the natural surroundings of the land.

 

 

TECHNICAL DRAWINGS 

CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS
CASA NA CANIÇADA, IN VIEIRA DO MINHO, PORTUGAL, DESIGNED BY CARVALHO ARAUJO ARCHITECTS

 

 

Another project of the studio, just below : 

HOLIDAYS HOUSE IN VIANA DO CASTELO, PORTUGAL BY CARVALHO ARAÚJO ARCHITECTS

 

To be informed of the latest articles, subscribe:

Go to top